Julkalendrarna vi minns, och de vi helst vill glömma

December är på ingång och därmed även årets julkalender. Hotell Gyllene Knorren ska den tydligen heta och jag vet inte om det är ett så värst lockande namn egentligen. Den är baserad på en bokserie och handlar om ett ganska misslyckat hotell som drivs av familjen Rantanen. Eftersom den faktiskt inte har börjat visas än så har jag inte så mycket mer att säga om just årets julkalender, däremot tänkte jag att vi skulle ta oss en titt bakåt och få lite julkänsla här på bloggen mitt i all politik, julen är ju faktiskt ganska aktuell just nu. Så, vilka julkalendrar har vi egentligen masat oss upp till innan skolan de senaste tio åren?

2000, Ronny och Julia: Krock bryter ut när Julia och hennes kulturfamilj möter Ronny och hans uppfinnarfamilj. Kommer ihåg att jag tyckte den var ganska mysig. I efterhand låter det en aning konstigt när man märker att Ronny pratar skånska och hans föräldrar stockholmska. Miss!

2001, Kaspar i Nudådalen: Kaspar bor med sin morfar i Nudådalen och tillsammans med kompisen Lisa löser han en hel del av byns småproblem och läxar upp surgubbarna. Mysig julkalender med riktig julkänsla!

2002, Diselråttor och Sjömansmöss: Förmodligen en av de sämsta julkalendrarna under 00-talet. Dessutom tyckte tioåriga Hannah att råttorna var ganska läskiga. Och äckliga. Ingen hit.

2003, Håkan Bråkan: Kommer ihåg att den här julkalendern skapade en hel del debatt i media. Jag tyckte dock att den var hur rolig som helst, tumme upp!

2004, Allrams Höjdarpaket: Helt plötsligt kändes julkalendern som att den var anpassad för dagisbarn. Enbart. Såg max två avsnitt av den innan den försvann från minnet igen. Dålig!

2005, En decemberdröm: Jag hade fyllt tretton och vips så var man alldeles för cool för att kolla på julkalendern. Tror inte att jag såg ett enda avsnitt, var den lyckad?

2006, Lasse Majas Detektivbyrå: Fjorton år, och precis lika fräck som året innan. Kanske till och med lite fräckare.

2007, En riktig jul: Tittade lite på kalendern i smyg, fick inte riktigt grepp om den. Om den var dålig kan jag inte svara på, men speciellt bra var den i alla fall inte.

2008, Skägget i brevlådan: Noll julkänsla av att titta på den här julkalendern. Inget julmys med julklappar, inga pepparkakor och inte en enda snöflinga vad jag kan komma ihåg. Noll poäng.

2009, Superhjältejul: Och så var vi tillbaka på dagisnivån igen. Något bättre än Allrams Höjdarpaket dock. Och småsystrarna gillade den, det är kanske det som räknas egentligen?

Nej, ska jag vara helt ärlig så var det nog 90-talet som bjöd på de allra bästa julkalendrarna:

1991, Sunes Jul: Var ska man börja? När Rudolf sjunger Stilla natt, med den mest nasala röst som någonsin hörts i en julkalender? När granntanten bombaderar huset med snöbollar? När Håkan och Sune har pepparkakskrig? När Rudolf eldar upp mattan, eller för all del byxorna? När Håkankissar på prästens kläder? Bästa. Julkalendern. Någonsin.

1996, Mysteriet på Greveholm: Nästbästa julkalendern någonsin. Dessutom var själva julkalendern (den i papper ni vet, som man öppnade luckor på) riktigt spexig det året. Bara det ger ju pluspoäng!

1997, Pelle Svanslös: Djuren gick hem hos barnen, humorn gick hem hos de lite äldre. Myskalendern nummer ett!

Bubblare: 1998/1999, När karusellerna sover/Julens hjältar: Var mysiga julkalendrar båda två, men det jag fascinerades mest av med just de här två (kanske för att jag var i dne åldern när man just upptäckt datorn på riktigt, och älskar att sitta vid den) var de tillhörande datorspelen som jag satt och klurade med varje dag ända fram till julafton.

Robyn, vilken stjärna!

Sverige har haft många bra artister som nått internationellt erkännande genom åren. Just nu finns det en stjärna som lyser lite starkare än alla andra - Robyn. I mitten av nittiotalet kom hennes första låtar, You've got that something och Do you really want me (show me respect). Den sistnämnda blev en riktig hit och jag tror inte att jag och mina tjejpolare på dagis var de enda som gick runt och nynnade på "Do you really want me, nanana". I samband med en USA-lansering släpptes även låten Show me love, och albumet såldes i över en miljon exemplar i USA. Sedan blev det tyst. Det tar dock inte slut där, för ett par år senare började Robyn komma med den ena hitlåten efter den andra - Don't stop the music, Keep this fire burning, Konichiwa bitches, Be mine och With every heartbeat (som hamnade på brittiska singellistans förstaplats!).

2008 var hon med i Late show with David Letterman och var förband åt Madonna på ett flertal av henne konserter i Europa. 2009 vann Robyn en väldigt välförtjänt grammis. Hon har just avslutat sin turné i USA, som ber henne att komma tillbaka snart igen, och för bara ett par veckor sedan visades ett avsnitt av den amerikanska serien Gossip Girl där Robyn medverkade. Jag tycker det är fantastiskt att både vi här i Sverige, och resten av världen, äntligen har fått upp ögonen rejält för Robyn och ser vilken världsstjärna hon faktiskt är. Vilket slöseri med talang det hade varit annars. Kanske kan hon till och med konkurrera med både Lady Gaga och Rihanna om ett tag, let's hope!

Bra jobbat Skånetrafiken

Efter min lilla sågning av Skånetrafiken häromdagen måste jag passa på att hylla deras applikation som finns att ladda ner helt gratis till bland annat iPhone. Man kan söka på olika buss- och tåglinjer och se om bussen/tåget är försenat och vad den nya ankomsttiden är. För mig som har max två minuters powerwalk till busshållsplatsen, och förmodligen för många andra också, är den applikationen faktiskt helt perfekt. Bra jobbat!

Förändringar i grundlagen

Idag sker de största förändringarna i grundlagen (info: en grundlag kan bara ändras om riksdagen röstar för det i två olika omröstningar, med ett val mellan. I våras gjordes en omröstning och den andra hålls alltså idag.) sedan 1974. Sju (S, V, Mp, M, Fp, Kd, C) av åtta riksdagspartier röstar allstå idag för en ändring av grundlagen. Den offentliga debatten om beslutet har i stort sett varit obefintlig, förmodligen på grund av att partierna kompromissat i frågorna och kommit fram till vad som är bäst tillsammans. Personligen måste jag säga att jag tycker det är lite tråkigt att debatten uteblivit, det är ju där de olika argumenten för och emot de olika frågorna verkligen tas upp och ämnena synas verkligen i kanterna ordentligt. Å andra sidan borde enigheten tyda på att beslutet accepteras från båda blocken och skapar ju en form av enighet i politiken vilket jag tycker är bra när det kommer till grundlagarna.

Så vad är det då som kommer att ändras vid årsskiftet? (Information hämtad från DN.se)

Medlemsskapet i EU skrivs in i grundlagen. Det var väl på tiden kan jag tycka. Vi har varit medlemmar i 15 år och det hade varit märkligt om inte det fanns med i grundlagen. Den kritik som utfärdats mot den här punkten kommer från SD, som är kritiska till EU och menar att det här beslutet gör det svårare för oss att gå ur EU.

Efter val ska alltid riksdagen rösta om vem som ska bli statsminister. Det sätter riksdagen i centrum, vilket ju borde vara en självklarhet i det här fallet, samt ger de folkvalda ombuden i riksdagen chansen att påverka valet. Det kan dock bli svårare att få stöd för en minoritetsregering, som i årets val.

Valdagen flyttas från den tredje till den andra söndagen i september. Det som är positivt för regeringen med det här beslutet är att de får en vecka extra att lägga fram en ny budget. Att det skulle göra någon större skillnad för väljarna tvivlar jag på.

Formuleringar om att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Moderaterna menar att det finns en bred samsyn om att detta är en bra förändring, mellan de sju partierna som röstar för den nya grundlagen. Gissningsvis räknar ni snabbt ut vilket parti som ger stark kritik åt den här förändringen i lagen. Det här beslutet försvagar svenskarnas status, enligt SD:s partiledare Åkesson.

Andra förändringar är att skyddet för personlig integritet stärks samt att lagar om diskriminering skrivs in som även ska innefatta barn. Just de här två har jag svårt att tro får någon större betydelse för samhället då de redan praktiseras i stor utsträckning, men visst är det bra att det finns med i grundlagen. Samerna för stärkt ställning som ett folk, personvalsspärren (i riksdagen) sänks från 8 till 5%, möjlighet att hålla extraval i kommuner och landsting införs och slutligen så höjs antalet kommuninvånare som måste skriva på namninsamling för folkomröstning från 5 till 10%.


Skärpning Skånetrafiken!

Ett litet vitt snötäcke la sig över Skåne i fredags och vips så var bussförbindelsen rena katastrofen. Tjugofem minuter sen var min buss. Det var visserligen en buss som går från Malmö och ett par minuters försening är absolut okej när det rör sig om så långa sträckor, men tjugofem minuter? Dessutom var även en del stadsbussar sena, och där går det ju inte att skylla på det långa avståndet. Det fantastiska med detta är att det fortfarande bara är november och den lilla snön som kom i fredags borde inte utgöra något större hinder för Skånetrafikens bussar. I så fall kan vi ju räkna med minst en timmes försening i december när snön ligger tjock.

Förra året var det snarare en regel än ett undantag att malmöbussen var runt femtio minuter försenad. Självklart ska chaufförerna köra försiktigt, för allas säkerhet, men om det tar så mycket längre tid så kanske Skånetrafiken borde fundera på att sätta in lite extrabussar? Det är nämligen inte chaufförernas fel att bussarna blir sena, så att ta ut sin ilska på dem är bara idiotiskt och slöseri med tid. Kollektivtrafik är jättebra och det är något vi verkligen bör satsa på, men det fungerar inte om bussarna inte kan hålla tiderna någorlunda. Skärpning Skånetrafiken, sätt in extrabussar under vintern!


Miljösmart

Alla treor på skolan lämnade i fredags in sina uppsatser i Svenska C. Uppsatsen är en av de största vi gör under gymnasietiden och det skrivs ut en hel del papper både under hela processen och de sista dagarna innan inlämning. En klasskompis gjorde en liten uträkning häromdagen:

Under ungefär en veckas tid skriver ca 290 söderportelever ut 7 färdiga kopior av sina uppsatser i Svenska C (4 till opposition, 2 till handledare, 1 till sig själv), genomsnittligen 12 sidor/uppsats.

290 elever x 7 uppsatser x 12 sidor = 24360 papper

Och då är inte ens alla de inkompletta uppsatser som skrivits ut under processens gång medräknade. Länge leve miljön!

Krisen inom Socialdemokraterna

Att Mona Sahlin nu meddelat sin avgång som partiledare för Socialdemokraterna var väl egentligen föga förvånande. Partiet har länge varit den dominerande rörelsen inom svensk politik, och Sahlin fick ta över precis när de borgerliga partierna gjort sitt bästa val på länge och därmed fått makten. Egentligen har Sahlin förmodligen fått stå ut med en del orättvis kritik på grund av bland annat Tobleronehistorien. Nu behöver själva politiken förnyas, precis som Moderaterna har gjort, för att nå fler väljare. Man kan inte direkt kalla Socialdemokraterna för Nya Socialdemokraterna i samma bemärkelse som Nya Moderaterna.

Så, en efterträdare till Sahlin. Vem blir det? Det spekuleras vilt i media och några namn som verkar vara aktuella är Thomas Bodström. Margot Wallström, Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Veronica Palm, Ulrica Messing och Pär Nuder. Både Wallström och Bodström har dock redan sagt att de inte tänker kandidera till rollen som partiledare. Detta kan ju vara ett problem för partiet eftersom båda två har stort stöd från väljarna i olika opinionsmätningar. Palm är väl lite av en outsider egentligen eftersom hon inte har speciellt stor erfarenhet - dels är hon väldigt ung, dels aldrig varit minister. Både Nuder och Östros har ofta fått kritik för sin bristande debattförmåga, vilket ju är en väldigt stor del i partiledarskapet.

Jag tror att Socialdemokraterna måste hitta en person som vågar driva politiken framåt med en ny, fräsch vision om hur det ska gå till. Att kunna peka med hela handen och säga "såhär vill jag ha det" i sann Göran Persson-anda bör nog också vara en egenskap.

Curlingföräldrar

I måndags gick ett program på SVT1 som heter Ung och Bortskämd. Det handlar om ett par ungdomar som får chansen att klara sig själva efter flera år av uppassning från föräldrarna. Man kan väl säga att det går sådär för vissa av dem, speciellt när det kommer till vardagliga sysslor som att handla mat, tvätta och jobba. De senaste dagarna har programmen fått ta upp stor plats i media och ofta är det ungdomarna man hänger ut som bortskämda små snorungar. Föräldrarna då? Det är väl inte barnens fel att de blivit så fruktansvärt bortskämda och uppassade under hela sitt liv. Det är deras verklighet, det är ju så de är uppfostrade. Nej, jag vill lägga i stort sett all skuld på föräldrarna i det här fallet. Eller curlingföräldrarna, rättare sagt.

En av deltagarnas föräldrar tog ett lån för att kunna köpa en motorcykel till sin son för 100 000 kronor. Eh. Va? I Lyxfällan, ett annat program som går på TV för tillfället, var det med en familj för ett par veckor sedan som hade alla sina tre barn hemmaboende. Trots att två av dem passerat 21 år (den ena hade till och med större inkomst än sina föräldrar) och de båda hade flickvänner som i stort sett alltid bodde hos dem. Ingen av barnen betalade en krona och föräldrarna hade lån upp över öronen. Sluta. Skämma. Bort. Barnen. Egentligen vet jag inte ens om man kan kalla det skämma bort, det är ju bara sjukt. Nej, jag tror att vi mår bra av lite motgångar i livet. Man kan inte alltid glida på ett bananskal. De här ungdomarna kommer få en jäkligt tuff framtid om det inte sker en förändring i deras liv. Och det kan de tacka (?) sina föräldrar för.

McDonalds vs Anka/Skipper

Det går, och har gått, väldigt många hälsoprogram på TV den senaste tiden. Kom i form med Anna Anka, Biggest Loser och Du är vad du äter är bara tre program inom genren. Det som upprör mig mest är att väldigt många av deltagarna nästan blir förvånade över att se resultaten. Om man dricker en latte till frukost, käkar på McDonalds till lunch och drar ner en coca-cola tillsammans med en påsa chips till kvällsmat så är det inte ett jävla dugg konstigt att man både är fet och mår dåligt. Det borde varenda människa veta annars kan jag ju tycka att man är ganska korkad faktiskt. Man kan inte trycka i sig 5000 kalorier om dagen om man föredrar att ligga på soffan större delen av sin vakna tid, och samtidigt tro att man kan vara smal och må hur bra som helst. Det fungerar inte så. Förmodligen, eller förhoppningsvis kanske, så vet även deltagarna i de här programmen det.


Så varför blir deltagarna då så förvånade, och ibland till och med upprörda, över att se resultat på hur deras egna kroppar mår? Det kan omöjligt vara så att de är så dumma att de inte har förstått någonting förrän de medverkar i något av de här programmen. Hur länge kan man egentligen förneka sin egen hälsa? Ska det behövas en Anka eller en Skipper för att tala om för en att man inte mår bra? Skärpning.


Särskrivningar

Jätte bra. Rak apparat. Prins korv. Okej, särskrivningar är kanske inte en nyhet. Eventuellt inte en samhällsfråga av oerhört stor betydelse heller men det borde nästan vara det med tanke på hur många som faktiskt använder sig av dem både här och där. Därmed är det ju något som är aktuellt här och nu. Just på bloggar förekommer det ofta, för att inte tala om på Facebook. Och nej, det blir inte mer acceptabelt för att det trycks in ett litet streck mitt i ordet heller, pytte-liten eller jätte-billigt är faktiskt nästan värre än pytte liten och jätte billigt.

-Kassa medarbetare sökes.
-Okej, är de ni redan har för kompetenta?

-Vi har öppet i mellan dagarna.
-Okej, då kommer jag imorgonnatt.

-Stekt kyckling lever.
-Ajdå, har du provat att koka den istället?

-Morgon rockar.
-Okej, och kvällen suger eller?

-Jätte billigt.
-Nja, jag tar hellre en dyr dvärg.

-Billiga barn cyklar säljes.
-Då skulle jag vilja ha en billig unge och en blå cykel, tack.

-Skum tomte.
-Nej tack, vi tar den vanliga i år också.

-Rök fritt.
-Tack.

Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken

Precis så heter den nya boken om vår kung och hans liv (och en hel del påstådda kärleksaffärer!), Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken. Pressarna har gått varma de senaste dagarna och i stort sett alla stora tidningar har haft ett par rubriker om den skandalomsusade boken. Att kungen skulle haft små kärleksaffärer vid sidan om drottningen har det väl gått rykten om ganska länge, så egentligen tror jag inte förvåningen är så stor bland folket. Det som får reaktioner är ju att någon, eller rättare sagt några (Deanne Rauscher, Thomas Sjöberg och Tove Meyer), faktiskt har satt sig ner och skrivit om det hela. Kungen, som ännu inte läst boken enligt han själv, menar att det som står i den har hänt för längesen (om han nu hade läst boken så tycker i alla fall jag att det låter som ett klart erkännande, eftersom han säger att han inte läst den ännu blir det ju dock något mer svårtolkat) och att han och hans familj tycker att det är dags att se framåt istället (vilket ju i sin tur tyder på att de diskuterat boken, och att de har förlåtit honom?!).

"Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt."

I veckan har det diskuterats vilt om huruvida kungen kommer att stämma författarna för förtal eller inte. Något som skulle kunna bli en väldigt tråkig historia, kanske mest för honom själv. En rättegång där kungen själv måste prata om och kommentera sitt privatliv under en så lång tid är nog inget han vill i första taget. Författarna till boken menar dessutom att de har tre kvinnor som är beredda att berätta om sina påstådda möten med kungen i en eventuell rättegång. Jag tror att kungen i nuläget har för mycket att förlora på att anmäla författarna för förtal, om han nu är intresserad av att göra det det. Han verkar ha accepterat läget och enligt hans uttalanden verkar även resten av kungafamiljen gjort det. Jag tror att han kommer försöka låta det hela rinna ut i sanden, när det nu gör det...

RSS 2.0