Förändringar i grundlagen

Idag sker de största förändringarna i grundlagen (info: en grundlag kan bara ändras om riksdagen röstar för det i två olika omröstningar, med ett val mellan. I våras gjordes en omröstning och den andra hålls alltså idag.) sedan 1974. Sju (S, V, Mp, M, Fp, Kd, C) av åtta riksdagspartier röstar allstå idag för en ändring av grundlagen. Den offentliga debatten om beslutet har i stort sett varit obefintlig, förmodligen på grund av att partierna kompromissat i frågorna och kommit fram till vad som är bäst tillsammans. Personligen måste jag säga att jag tycker det är lite tråkigt att debatten uteblivit, det är ju där de olika argumenten för och emot de olika frågorna verkligen tas upp och ämnena synas verkligen i kanterna ordentligt. Å andra sidan borde enigheten tyda på att beslutet accepteras från båda blocken och skapar ju en form av enighet i politiken vilket jag tycker är bra när det kommer till grundlagarna.

Så vad är det då som kommer att ändras vid årsskiftet? (Information hämtad från DN.se)

Medlemsskapet i EU skrivs in i grundlagen. Det var väl på tiden kan jag tycka. Vi har varit medlemmar i 15 år och det hade varit märkligt om inte det fanns med i grundlagen. Den kritik som utfärdats mot den här punkten kommer från SD, som är kritiska till EU och menar att det här beslutet gör det svårare för oss att gå ur EU.

Efter val ska alltid riksdagen rösta om vem som ska bli statsminister. Det sätter riksdagen i centrum, vilket ju borde vara en självklarhet i det här fallet, samt ger de folkvalda ombuden i riksdagen chansen att påverka valet. Det kan dock bli svårare att få stöd för en minoritetsregering, som i årets val.

Valdagen flyttas från den tredje till den andra söndagen i september. Det som är positivt för regeringen med det här beslutet är att de får en vecka extra att lägga fram en ny budget. Att det skulle göra någon större skillnad för väljarna tvivlar jag på.

Formuleringar om att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Moderaterna menar att det finns en bred samsyn om att detta är en bra förändring, mellan de sju partierna som röstar för den nya grundlagen. Gissningsvis räknar ni snabbt ut vilket parti som ger stark kritik åt den här förändringen i lagen. Det här beslutet försvagar svenskarnas status, enligt SD:s partiledare Åkesson.

Andra förändringar är att skyddet för personlig integritet stärks samt att lagar om diskriminering skrivs in som även ska innefatta barn. Just de här två har jag svårt att tro får någon större betydelse för samhället då de redan praktiseras i stor utsträckning, men visst är det bra att det finns med i grundlagen. Samerna för stärkt ställning som ett folk, personvalsspärren (i riksdagen) sänks från 8 till 5%, möjlighet att hålla extraval i kommuner och landsting införs och slutligen så höjs antalet kommuninvånare som måste skriva på namninsamling för folkomröstning från 5 till 10%.


Kommentarer
Postat av: morfar

Bra skrivit,jag läser din blogg och spar tidningspengarna.för övrigt tycker jag det är för mycket snö på julgranarna.

2010-11-28 @ 21:06:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0