Er tur att jobba lite!

Så, nu har den värsta gnälligheten försvunnit igen. Projektarbetstiden börjar gå mot sitt slut nu och jag tänkte faktiskt be er om en tjänst innan bloggen säger hejdå. Jag kan ju se hur många som är inne här och kollar varje dag, så nu tänkte jag att ni ska få jobba lite för omväxlings skull. När ni har tid får ni gärna svara på nedanstående frågor som en liten kommentar på det här inlägget:

1. Kille/tjej
2. Ålder
3. Läser du bloggen regelbundet?
4. Hur hittade du bloggen?

Projektarbetsrapporten ska vara inlämnad den 14 april, vilket betyder att projektet, det vill säga bloggen, kommer att avslutas inom de närmsta två veckorna. Kanske livar jag upp den igen om ett par veckor, kanske inte. Eventuellt får bloggen en lite annan framtoning med nya infallsvinklar, kanske inte. Vad tycker ni?


Jag tror att man mår bra av minst en grimas om dagen.

75 dagar kvar!

Är det okej att använda bloggen som klagomur ibland? Ja men vad bra. Veckan från helvetet har nämligen just påbörjats. Detta innebär i stora drag att det sista man tänker på innan man somnar är morgondagens prov och gårdagens inlämning. Det första man tänker på när man vaknar är dagens prov och morgondagens inlämning. Choklad brukar förtäras, annan mat är det inte så noga med. Man kommer på sig själv med att nästan missa busstoppet eftersom man råkat somna trots att man inte skulle göra det, eftersom nattsömnen blivit störd av räntelagen, Riksbankens referensränta och projektarbetesrapporten. Ibland går man ifrån datorn och skriker till sina kära föräldrar att man kan ta ett IG bara man "slipper den här jäääävla skiten". Eventuellt gråter man en skvätt innan man sätter sig och skriver klart den där "helvetes inlämningen". Mycket svordomar den här veckan. Skolan är härlig ibland!

För övrigt är det 75 dagar kvar till studenten (om jag räknat rätt). Det är sånt som gör att man faktiskt överlever den här veckan.

 
Innan vi upptäckte hur många dagar det är kvar till studenten. Jag är härligt irriterad medan syrran är lite sådär "jag ska leka i sandlådan hela veckan"-glad. Försökte få henne att se åtminstone lite småarg ut men det gick inte så bra.


Efter vi upptäckte hur många dagar det är kvar till studenten!


Fenomenet Facebook

Facebook. Fenomenet Facebook kanske man ska säga till och med. Det surras en hel dle om huruvida det är sant eller inte att siten ska stängas ner den 15 mars år 2012. Tydligen ska skaparen, Mark Zuckerberg, ha sagt detta i en intervju. Om jag har förstått saken rätt så beror det på att så många människor blivit beroende av Facebook. Istället för att ringa en polare, skriver man något på Facebook. Istället för att träffas och ta en fika, chattar man en stund på Facebook och avverkar veckans nyheter.

Att Facebook är bra på många sätt är jag den första att skriva under på. Skolan tar snart slut för mig och mina vänner. Många av oss ska ut på resande fot ett par månader och vid sådana tillfällen är Facebook fantastiskt bra. Man hinner inte skypa med alla när man är iväg och det är galet dyrt att ringa varandra. Då är Facebook perfekt. Men att meddela vad man ätit till kvällsmat, att det är jobbigt att gå upp tidigt på morgonen eller att man är "Sinnnesssjuuukt glaaaaaad idaaag!!!" (läs gärna med halvpipig röst för bästa effekt), hamnar nog snarare under "alldeles för mycket information"-facket. Förmodligen handlar det om att få uppmärksamhet och bekräftelse som man kanske inte alltid får i "den riktiga" världen. Det är tur att toalettbesök är så tabubelagt annars hade vi säkerligen fått en daglig dos av det också i form av Facebookupdates. Usch.

Två av tre graviditeter slutar med abort

Mycket att göra i skolan nu, vilket betyder mindre tid för bloggen. Tänkte skriva ett sista inlägg idag med lite influenser från FN-rollspelet. Det gällde ju, som  i kanske redan har förstått, att inte bara vara påläst om sitt eget land utan också om en del av de andra länderna. Jag valde att läsa in mig lite på några av de större länder (ex. USA, Kina), länder jag visste att Ryssland förmodligen inte skulle kunna samarbeta med i mödradödlighetsfrågan samt länder jag visste att vi skulle kunna samarbeta med.

Ryssland är väldigt positiva till aborter, medan preventivmedel inte tar lika stor plats. Många ryska kvinnor tror till och med att p-piller kan ge dem cancer (enligt DN). Det är faktiskt så att två av tre graviditeter i Ryssland slutar med abort. Det kan jag ju tycka låter helt galet. Istället för att använda sig av p-medel som p-piller så väljer kvinnorna att utsätta sig för riskerna som aborter faktiskt kan innebära, oavsett om det finns bra sjukvård eller inte.

Vad jag ville komma fram till var dock att i stort sett inget av de andra länderna hade gjort någon research om Ryssland i mödradödlighetsfrågan (vilket inte är så konstigt kanske, då det finns många stater som utmärker sig betydligt mer än Ryssland, t.ex. Vatikanstaten), vilket gjorde att jag slapp försvara detta galet höga antal aborter. Hade kunnat bli en svettig stund framme vid mikrofonen. Så, tips till framtida rollspelare - gör research om de största länderna, länder ni vet att ni förmodligen inte kan samarbeta med samt länder ni vet att ni kan samarbeta med. Jag tycker nästan att det är viktigast att göra bra research på de länder som man tror att man inte kan samarbeta med, för att ha mer material att jobba med under diskussionerna.

Flodvågskatastrofen i Japan

I höstas skrev jag ett inlägg om kärnkraftens för- och nackdelar. De senaste dagarna har vi verkligen fått nackdelarna uppradade framför våra ögon. Tsunamin i Japan gjorde inte bara att tusentals människor dog av de enorma vattenmassorna, utan orsakade även härdsmälta och explosioner i kärnkraftverken. I nuläget verkar det ännu vara oklart om hur mycket radioaktiva ämnen som faktiskt kommit ut, men att en del har är det ingen tvekan om.

Det är just sådana här scenarion som visar hur liten människan faktiskt är. Visst kan vi bygga kärnkraftverk som inte kan explodera. Och visst kan vi bygga stora byggnader som ska hålla för den största flodvågen i världen, ja nästan för en atombomb till och med. Men när kärnkraftverken väl börjar krackelera och den där flodvågen faktiskt befinner sig flera meter över våra huvuden så är vi små. Väldigt små.


Ikväll tycker jag att vi skänker en tanke till de drabbade i Japan.
Och tänker på hur bra vi faktiskt har det här i Sverige.

Generalförsamlingen

Fredagen gick bra och de flesta av de resolutionerna vi stödde gick genom i generalförsamlingen. Vår ingångslåt var "Barbara Streisand"-låten, men vi hade bytt ut det mot "Russian Federation". Först gick vi in till den ryska nationalsången med allvarsamma miner. Väl framme vid ordföranden började istället Russian Federation spelas, glatt!

Rådhusförhandlingar

Som ni kanske märkt blev det inte många minuters ledigt idag, vilket gjorde att jag inte hann med några uppdateringar. Jag och Douglas var som bekant i Rådhuset idag, tillsammans med de andra i vårt utskott. Alla de tre resolutionerna som vi stödde och argumenterade för gick vidare till generalförsamlingen som sker imorgon. Då ska vi ännu en gång debattera och diskutera de olika resolutionerna som de tre utskotten röstat fram idag.

Förutom diskussioner kring resolutionerna så innebär även morgondagen en pampig ingång för de största staterna. Ryska Federationen är en av dem och vår ingångslåt kan vara den bästa någonsin. Vilken det är får ni veta imorgon!





Två bilder var vad jag lyckades ta under dagen. Kan ännu en gång rekommendera er att gå in på skolans hemsida för att kunna se fler bilder. Elite1337.com heter den.

Ny dag!

Ny dag, nya förhandlingar. Idag ska jag och Douglas till Rådhuset, eftersom det är där vårt utskott kommer att behandlas. Jag har frågan om mödradödlighet, där vi gått tillsammans med Storbritannien. Vi (plus Etiopien och USA) kommer att ingå i en talarkedja som talar för Storbritanniens resolution. Det kommer sedan finnas möjlighet för andra länder att tala emot resolutionen för att skapa diskussioner, som sedan tas upp i den fria debatten.

Douglas har frågan om biologisk mångfald där vi valde att gå samman med Tyskland. Frågan om hunger har vi tillsammans men där har vi inte skrivit någon resolution, istället skrev vi under USAs resolution.

Idag kommer det med andra ord diskuteras och debatteras en hel del i de olika utskotten. Jag vet inte riktigt hur mycket tid som blir över för att göra blogguppdateringar men någon ska jag nog hinna med. Förresten så har jag inte en aning om hur man lägger upp bilder när man mobilbloggar så det får ni ha lite överseende med.

Resolution, check!

Lobbyingen börjar gå mot sitt slut för vårt utskott och många stater har bestämt sig för vilken resolution de ska skriva på i de olika frågorna. Vi i den Ryska Federationen valde att ingå i ett samarbete med Storbritannien då vi båda hade liknande resolutioner. Detta gör att vi nu har en stark resolution med många underskrifter istället vår två halvstarka. Imorgon kommer den här resolutionen läggas fram i utskottet (vårt utskott ska befinna sig på Rådhuset här i Kristianstad, de andra i skolans aula) och där diskuteras. Vi kommer argumentera för vår resolution medan andra länder har möjligheten att argumentera mot den.


Been there, done that

Öppningstalet gick bra och vi i den Ryska Federationen fick mycket och bra respons. Det finns många duktiga talare här idag och öppningsanförandena är överlag mycket bra! Ska försöka få upp några bilder under dagen annars tror jag att det snart finns bilder på skolans hemsida elite1337.com

Snart är det dags

Det börjar närma sig nu. Klockan åtta ska vår grupp träffas för en snabb genomgång av dagen. Kvart över åtta ska vi befinna oss i aulan och efter ett par ord från ordföranden är det dags för våra öppningstal. Resten av dagen kommer att ägnas åt lobbying som innebär att vi diskuterar de olika resolutionerna med de andra staterna och försöker få dem att skriva under just vårt förslag. Om en resolution får åtta eller fler underskrifter går den vidare till imorgon. Vad som händer då berättar jag senare!

Wet pants

Sista dagen innan rollspelet börjar och man kan minst sagt säga att nedräkningen är i full gång. Man märker direkt vilka på skolan som ska vara med eftersom alla går runt i en liten bubbla där FN, resolutioner och internationella relationer är det enda man pratar om. Ungefär. Imorgon börjar dagen med öppningstal (alla länder får hålla ett öppningstal som är runt en minut långt) och det är jag som ska tala för vårt land. 250 delegater är vi, plus åskådare (brukar vara ett par klasser åt gången och några lärare). Jag överdriver inte om jag påstå att jag börjar bli nervös (därav inläggets rubrik...).

Idag har vi fixat med de sista förberedelserna, såsom position papers (vårt lands åsikt i frågorna vi inte skrivit resolutioner i), finslipning av öppningstalet, diskussion om kläder, genomgång av alla resolutioner och kommit fram till vilka länder vi i nuläget skulle kunna tänka oss att samarbeta med och vilka som känns mindre troliga.

Om morgondagen inte blir alldeles för stressig så ska jag nog kunna hinna med ett par uppdateringar under dagen!


Många av oss tjejer (och en del killar!) har diskuterat kläderna inför FN-rollspelet i flera veckor. Kjol eller klänning? Skjorta eller blus? Vitt eller svart? Byxor eller nylonstrumpor? Päls eller kappa? Ja, ni hör ju själva vilka problem man kan skapa om man bara vill. Det finns regler angående klädseln, som säger att det ska vara strikt och passa en diplomat. Skorna på bilden, som här just överlevt tivolirock -08, skulle nog vara uteslutna inne i generalförsamlingen...

Mobilbloggar

Kul att det åtminstone finns två läsare här som varit inblandade i FN-rollspelet förut! Jag har för övrigt just upptäckt hur jag bloggar från iPhonen. Ni vet vad det betyder va? Liveuppdatering från FN-rollspelet nästa vecka, onsdag-fredag. Det blir inte mycket mer spännande än så...

Humor från SJ

Har ni sett SJs nya reklam på TV? Jag tycker att den är fantastisk. Jag gillar när man kan driva med sig själv och med sina brister. Nu är SJ visserligen inte en person, men det är ju samma princip. För er som inte sett reklamen så är det olika personer som blir tillfrågade vad de jobbar med. Istället för att svara på frågan kommer de på alla möjliga härliga undanflykter och i slutet av reklamfilmen får man reda på att de jobbar på SJ. Humor!


Idag får mina kära vänner agera modeller för dagens bild. Det var en varm sensommardag, ett par timmar innan vi befann oss på Sturkö (för er som vill ha en liten historia bakom bilden, vet inte om ni är så många...). De har ju egentligen inte så mycket med SJs reklamer att göra men ni ser att de står på en tågstation va? Bra.

Utskotten

På begäran kommer här de tre utskottens frågor. Om det är något mer ni undrar över så lämna en kommentar eller besök hemsidan http://bufblogg.kristianstad.se/fnrollspel2011/. Nästa vecka kommer bloggen troligtvis endast bestå av FN-prat. Jag tänkte försöka sammanfatta de tre dagarna (onsdag-fredag) varje kväll, och berätta hur förhandlingarna gått under dagen. Vad tror ni om det?

Fred och säkerhet
Frågan om kvinnors betydelse för fred och säkerhet
Frågan om Västsahara
Frågan om en kärnvapenfri zon i mellanöstern

Mänskliga rättigheter
Frågan om situationen för romer inom EU
Frågan om förtal av religioner
Frågan om dödsstraffet

Millenniemålen
Frågan om att minska mödradödlighet med 3/4 till 2015 jämfört med 1990
Frågan om att halvera andelen människor som lider av hunger till 2015 jämfört med 1990
Frågan om att minska förlusten av biologisk mångfald

FN-rollspel

Snart är det dags för FN-rollspelet här på skolan, som jag nämnde i förra inlägget. I stora drag så delas vi elever upp i olika länder, 5-7 personer i varje grupp brukar det vara, och sedan spelar vi upp FNs generalförsamling under tre dagar. Det finns tre utskott, Fred och Säkerhet, Millenniemålen och Mänskliga rättigheter. I varje utskott finns det tre frågor som vi i gruppen får välja att skriva resolutioner om. Jag sitter i millenniemålsutskottet och har skrivit en resolution om mödradödligheten (millennimål nummer 5). Har inte alla frågorna i huvudet just nu, om ni är oerhört intresserade så lämna en kommentar så ska jag fixa fram dem snabbare än kvickt.

De olika länderna (vi är Ryssland, eller Ryska Federationen om så vill) kommer sedan överens om ett par resolutioner i varje utskott, genom att skriva under de man kan tänka sig att stödja. Dessa diskuteras sedan och de olika länderna kan argumentera för och emot resolutionerna. Till sist är det meningen att länderna ska enas om en resolution i varje fråga som alla (eller åtminstone majoriteten) kan tänka sig att skriva under.

Jag tänkte eventuellt publicera min resolution här så småningom. FN-rollspelet är ju inte förrän nästa vecka och det vore ju lite dumt att lägga ut vårt lands åsikter här om någon från de andra grupperna skulle gå in och ta sig en titt.

 
Såhär såg outfiten ut under förra årets klimatrollspel. Vi var Brasilien, det var vårt första rollspel och det gick i ärlighetens namn sådär. Lillasyster var dock inte med på rollspelet, hon fungerade mest som utsmyckning av bilderna.

RSS 2.0