Sportlov!

Snart börjar sportlovet och bloggen tänkte faktiskt också ta sig en välbehövd paus. Vecka 9 drar de sista föreberedelserna inför det kommande FN-rollspelet igång vilket säkerligen kommer att prägla bloggen och dess innehåll en hel del. Internationella frågor och problem, till exempel milleniemålen, kommer bland annat tas upp. Tänkte också berätta lite för er om vårt FN-rollspel, som utspelar sig på Söderportgymnasiet vecka 10. Vill ni ha något annat att läsa fram tills dess kan jag ännu en gång rekommendera Carl Bildts blogg!

Visualisera. Prioritera. Action!

Här nedan följer den utlovade intervjun om drömmar och mål. Den tidigare "hemliga" kändisen är alltså Josefin Glenmark, som nyligen släppte sitt debutalbum. Josefin är född i Sverige men har även bott i Frankrike och Los Angeles (där hon bland annat körade till Robbie Williams) under längre perioder, och precis som hon säger i intervjun var det just i L.A. som hon började ta musiken på allvar. Förra veckan skrev jag ett inlägg om just drömmar och mål som kan ses som en liten introduktion till den här intervjun, det inlägget hittar ni HÄR.

Har musiken alltid varit din stora dröm, eller när upptäckte du att det var något du ville satsa på?
-Visst har jag alltid drömt om musik. Men det var inte förrens jag bodde i Los Angeles då jag verkligen kände att jag ville utveckla mig själv och tog musiken på allvar. Jag började skriva låtar och sjunga kör i olika band. Det var så intresset tog fart på riktigt.

Hur förändrades dina drömmar när du blev äldre?
- Jag började målmedvetet att jobba på att förverkliga dem. Tog ansvar, helt enkelt.

Hur skulle du definiera ordet dröm? Tycker du att det finns någon skillnad på drömmar och mål?
-Bra och lite svår fråga. Du har nog rätt, drömmar och mål är väldigt nära varandra. Om man jobbar mot sin dröm, då jobbar man ju mot ett mål.

Ditt album heter Better Days. Vad är tanken bakom det?
- Bättre dagar har kommit och jag har äntligen släppt en skiva, är väl en tanke. Sen så ska man lyssna på min låt "Better Days" som beskriver mitt liv i LA. Det var där min dröm om att få göra en skiva började. Och idag så har den drömmen besannats.

Har du fått kämpa för att nå dina drömmar och mål? På vilket sätt i så fall?
- Jag har gjort det jag har behövt att göra. Det har tagit lång tid att göra min skiva, för jag har inte alltid haft råd att sitta i studion och skriva musik. Jag jobbar vid sidan om min musikkarriär. Alla inblandade i skivan har jobbat häcken av sig för att få det hela att gå ihop. Så vi har alla kämpat ihop, skulle jag vilja säga. Sen får man göra avkall på sånt man kanske helst av allt vill göra. Skriva musik tar tid. Prioritera är viktigt!

Är fram för allt karriären din stora dröm just nu, eller har du andra drömmar också?
- En av de största drömmarna jag haft är att hitta någon att dela livet med. Det har jag gjort idag. Då ändras livet helt. Kärlek och hälsa är viktigare än något annat för mig. Så jag är väldigt stabil och lycklig idag. Något jag inte var innan. Men idag så gör jag beslut baserade på vad som är bäst för min familj. Jag har min mans stöd angående musiken, och visst är musiken en stor dröm, men det är något jag inte kan kontrollera. Så det viktigaste är alltså lycka!

Varför är det viktigt att ha drömmar och mål?
- Alla är olika. Jag är en drömmare. Tycker om att drömma och sen upptäcka att drömmar kan bli sanna. Det dummaste är att man står i vägen för sig själv oftast. Kanske intalar man sig själv att det inte går och att "jag kan inte". Men jag tro att alla kan och man kan mycket mer än man tro. Så "keep dreaming!".

Vad tror du att man kan göra för att nå sina drömmar?
- Visualisera. Prioritera. Action!


Vill ni veta mer om Josefin kan ni gå in på hennes hemsida, som ni hittar HÄR. Där kan ni lyssna på hennes musik, läsa hennes blogg och se fler bilder!

Vuxna plus Facebook, tveksam kombination

Facebook var från början, åtminstone i min umgängeskrets, något som ungdomar använde sig av. En del vuxna började hitta dit och helt plötsligt invaderades vi av föräldrar, gammelfastrar och lärare. Visst, de ska också få använda Facebook. Och man kan ju faktiskt välja vilka man vill acceptera som vänner. Men! När ska de vuxna facebookanvändarna lära sig internetvett? Man använder ett utropstecken. Ett frågetecken. Ett kommatecken. "Hej!!!!!!!" och "Nu ska jag jobba!!!!!! Vad ska ni göra idag??????" ser ju faktiskt bara hetsigt ut. Och det här med att skriva allt man gör, när man gör det, hur man gör det och varför man gör det är inte heller någon hit (detta gäller dock inte enbart de vuxna användarna, även om de utgör en klar majoritet).

Så vi (läs: ni) kan väl sluta missbruka alla dessa skiljetecken?????? Okej???? Bra, då säger vi så!!!!

Alla hjärtans dag



Idag är det alla hjärtans dag. Kommersiellt trams som affärerna drar in miljontals kronor på tycker vissa (mest singlar kanske?), en mysig dag tycker andra (paren...?). I och för sig tycker jag att man borde sprida kärlek varenda dag, året runt, men kan det finnas en dag som hyllar kanelbullen så kan det definitivt finnas en som hyllar kärleken. Så, se till att sprida lite kärlek idag, precis som alla andra dagar.

Själv skulle jag vilja ge min familj och mina vänner lite extra love idag. Kanske även den personen som uppfann sourcreme/onion-smaken på chips (Det måste ju ha varit ett jävla geni!). Och eventuellt också till den av mina kära klasskompisar som fixat så att onsdagens prov är inställt. Nu blir det förtäring av tårtan här ovanför, som mormor och lillasyster hade slängt ihop lagom tills jag kom hem.

Galna lagar

På hemsidan dumblaws.com kan man hitta helt galna lagar från massa olika länder, dock främst från USAs olika delstater. Här kommer ett par av lagarna, om ni vill se fler är det bara att klicka er in på hemsidan och välja vilket land ni vill se lagar från:

I Alabama får man varken ha glasstrutar i bakfickan eller bära falsk mustasch som orsakar skratt i kyrkan. Herregud, hur fördriver människorna där tiden egentligen? Det är ju bara sådant man sysslar med på sin fritid. Glass i fickorna och lösmustasch i kyrkan.

I Georgia har människorna det lite bättre än i Alabama på glassfronten, där får man nämligen ha glasstrutar i byxfickan alla dagar utom söndagar.

I Kansas får man inte skjuta kaniner från motorbåtar. Det finns dessutom en lag där som säger att om två tåg möts på samma spår, får inget av tågen fortsätta köra förrän det andra har passerat. Plötsligt känns SJ något smidigare.

I England finns en gammal lag som säger att det är helt förbjudet att vistas barfota på ett avstånd mindre än 100 yards från den regerande kungen/drottningen. Tur att drottning Elisabeth inte hänger så mycket på offentliga stränder då...

I England är det dessutom olagligt att dö i parlamentsbyggnaderna och att sätta ett frimärke med drottningen på upp och ner.

I Cheyenne, Wyoming, är det förbjudet att duscha på onsdagar. Inga spinningpass den dagen alltså!

I Chico, Kalifornien, måste man betala 500 dollar i böter om man detonerar en atombomb innanför stadsgränsen. Övriga kommentarer känns överflödiga.

Om man binder en elefant vid en parkeringsmätare i Florida måste man betala för den som om den vore ett fordon. Undrar om det händer ofta?


I New Mexico är det förbjudet med struts- och kamelrace. (Nu är det visserligen en struts ett lamadjur på bilden, men ni kan väl låtsas att det är en kamel va? Det är förmodligen förbjudet med lamarace också...)


Drömmar och mål

Ibland kan man få höra att man ska sluta drömma och leva i verkligheten istället. Jag tror att vi, oftast, måste ha drömmar och mål för att kunna ta oss någonstans i livet. Det är inte alltid nödvändigt att man når sitt mål eller uppfyller sin dröm, men att ha en målsättning tror jag är positivt (såvida det inte blir ett tvång, som blir till ett misslyckande om man inte klarar det). Att veta vad man vill ha är ju ofta en förutsättning för att man ska få det, eller hur? Att målen och drömmarna förändras under resans gång är nog ingen ovanlighet, eftersom förutsättningarna kanske är annorlunda efter ett tag än när man började. Att ha ett mål om vilket arbete man vill ha, var man vill bo och hur man vill att sitt liv ska se ut är inte fel. Det som blir fel är när man endast lever i sin drömvärld, och tror att allt man drömmer om kan uppfyllas. Det finns alltså skillnader på mål och drömmar. Mål är något man verkligen strävar efter att uppnå, medan det kanske ibland kan vara okej att en dröm förblir just en dröm.

Jag vet inte om det här inlägget egentligen håller sig innanför ramen för vad den här bloggen var tänkt från början. Men det är ju trots allt något som alltid är aktuellt, drömmar och mål är aldrig ute eller inne. De finns alltid med oss, mer eller mindre. Man kan få in nästan vilket ämne som helst under "här och nu", vilket ju också är meningen med den här bloggen. Det finns strikta riktlinjer om vad jag ska skriva om, så länge ämnet är någorlunda aktuellt. Det blir kontraster mellan inläggen och förhoppningsvis kan så många som möjligt hitta något de gillar att läsa om.

Det här inlägget kan ses som en liten introduktion till en intervju jag snart ska göra. Intervjun kommer att publiceras här någon gång under nästa vecka. Personen jag intervjuat vet precis hur det är att få kämpa för sina drömmar och mål, men också hur det är när man väl uppnått dem. Vem jag intervjuat? Det får ni helt enkelt vänta med att se, men en ledtråd är att debutalbumet släpptes för bara en vecka sedan!


Det här är ett av mina mål - att åka på en härlig solsemester en vecka eller två. Egentligen vet jag faktiskt redan nu att det kommer att bli uppfyllt om bara några månader... España!

Blame the system, not the Kamprad!

IKEA. IKEA. IKEA. Ungefär så har löpsedlarna sett ut de senaste dagarna. Uppdrag Granskning har granskat Ikea och grundaren, Ingvar Kamprad. Resultatet av granskningen visar att Inter Ikea styrs av stiftelsen Interago, som i sin tur styrs av Kamprad och hans tre söner. Stiftelsen finns i Liechtenstein och Kamprads hittills dolda förmögenhet uppskattas till 100 miljarder kronor. Pengarna kommer från varuhusens intäkter, där tre procent av allt som säljs hamnar hos stiftelsen.

Huruvida det Kamprad gjort är fel eller inte har diskuterats vilt de senaste dagarna. I media, på skolan och på busshållsplatsen, bara för att nämna ett par ställen där jag själv stött på diskussionen. Många verkar vara av åsikten att Kamprad ändå är Kamprad. Grundaren av Ikea. Mannen som satte Sverige på kartan när det kommer till möbler och inredning. Han har gjort så mycket för Sverige, varför klaga på honom? Ingvar Kamprad, och Ikea, är djupt rotade i svenska folkets hjärtan. Det visar alla mail som Uppdrag Granskning fått efter programmet, om hur vidrigt det är av dem att ta upp detta nu när herr Kamprad börjar bli till åren, för att inte tala om allt han gjort för vårt land. Som sagt, Ingvar Kamprad finns i de svenska hjärtanen, oavsett om han har 100 miljarder i Liechtenstein eller inte.

Faktum är att Kamprad faktiskt inte har gjort något fel. Åtminstone inget olagligt. Om det däremot är moraliskt fel kan diskuteras, vilket det också görs. Jag kan tycka att om detta är helt lagligt så är det inte Kamprad som har gjort fel, det är systemet som är lite galet. En del människor klagar på honom och menar att det är vidrigt gjort, rent moraliskt. Den åsikten kan jag helt och hållet förstå. De som däremot menar att om det handlade om en mindre summa pengar så hade det varit mer okej, förstår jag inte alls. Varför skulle det vara mer okej om det handlade om 5 miljarder istället för 100? Vad är det som bestämmer vilken summa som är okej, och vilken som inte är det? Nej, antingen tycker man att det är okej eller tycker man inte det.

Blame the system, not the Kamprad!


Ny design!

Som ni ser så har bloggen fått en helt ny design, väldigt snygg om ni frågar mig. Jag själv är en total katastrof och helt obegåvad när det gäller html-koder och headers, så därför tog jag hjälp av en tjej som är betydligt duktigare. Emelie heter hon, och hennes blogg heter jonassonemelie.blogg.se (länkningen fungerar inte ikväll). Nu tänkte både jag och bloggen ta helg och på måndag kan ni se fram emot ett inlägg om herr Kamprad, som ju figurerat en del i tidningarna den senaste veckan!

Bloggens syfte

Jag har fått en del frågor om varför den här bloggen egentligen drivs. Tycker jag att det bara är en kul grej, eller är det skolrelaterat? I mitt allra första inlägg hittar ni all information ni kan tänkas behöva om bloggen. Inlägget kan ni hitta HÄR. Om ni har ytterligare frågor är ni välkomna att lämna en kommentar så svarar jag så fort jag sett den :)


Slänger in en relativt snygg bild på mig själv också. Ungefär så såg jag ut när "Carl Bildt, Egypten och konsten att stava korrekt"-inlägget försvann från datorn för andra gången. Ganska kul att skriva om det faktiskt. (Om ni, mot all förmodan, skulle vilja låna några av bilderna som finns på min blogg måste ni fråga först. Det är jag som har tagit dem och därför tillhör de mig.)

RSS 2.0