Det smäller!

Det är många bombdåd just nu. I Göteborg är bombberedskapen kraftigt höjd efter att ett bombhot på staden utfärdats. Två personer sitter nu anhållna för förberedelse av terrorbrott men inga detaljer om var och varför har hunnit läcka ut i media. Än. Poliserna lägger locket på och ger i stort sett inga som helst kommentarer om vad som pågår. Kanske borde de ge någon information som tyder på att de har läget under nårgorlunda kontroll, om de nu har det, för att undvika felaktiga spekulationer som kanske oroar befolkningen mer än nödvändigt.

På Taksimtorget i Istanbul sprängdes en bomb, av en självmordsbombare, för bara ett par timmar sedan. 22 personer, varav 10-12 poliser, skadades. Även en odetonerad bomb hittades vid platsen. Istanbuls guvernör är övertygad om att det är terrorister, vilket väl låter ganska troligt. Man tror att målet var kravallpoliserna som stod vid en politisk demonstration, redo att rycka in. Just idag, den 31 oktober, är det en politskt högtidsdag i Turkiet då man firar republiken.

Men det är inte bara i Europa som det smäller, även USA har varit i fokus under veckan då man hittade sprängladdningar på flygplatser i Dubai och London, adresserade till synagoger i USA. Ursprungligen kom de båda sprängladdningarna från Jemen, där en del terrornätverk har starka fästen.

Om de här olika händelserna har att göra med den ökade hotnivån för terrordåd(klicka på länken för att komma till inlägget) som utfärdades för några veckor sedan kan man nog ännu bara spekulera om.

Vänsterpartiet

I veckan meddelade de rödgröna att de nu ska skiljas åt något och vara röda och gröna, istället för rödgröna. Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet blivit inbjudna (och tackat ja) till ett samtal om friskolorna, av Björklund. Vänsterpartiet fick däremot ingen inbjudan. Konstigt? Nej, inte direkt. För det första är de ju i allra högsta grad emot att privatpersoner tjänar pengar på friskolor. Deras skolpolitik överhuvudtaget är ju ganska speciell. Allra mest skrattretande tycker jag nog att deras betygspolitik är:
"Vänsterpartiet är emot graderade betyg i alla skolformer. Vänsterpartiet vill begränsa användningen av begreppet betyg till det intyg och omdöme som en elev får med sig efter att ha avslutat en utbildning."
Vänsterpartiet menar att eleverna inte ska kämpa för att få bra betyg i skolan, utan kämpa för att kunna ta in så mycket kunskap som möjligt. Bra betyg ska alltså inte vara målet, utan mycket kunskap. Kom igen, när kommer det där någonsin bli verklighet? För att generalisera lite, så tror jag att ungefär 95 procent av alla som går i skolan, pluggar, gör sina läxor och medverkar aktivt på lektioner gör det för att få bra betyg. Självklart vill man också lära sig saker, men det kan nog snarare ses som en bonus i många fall. Bra betyg ger möjlighet till bra jobb som ger möjlighet till bra inkomst. Så är det bara.

Lars Ohly är ju för övrigt inte heller det bästa som hänt Vänsterpartiet. Gudrun Schyman lyfte partiet otroligt mycket när hon var partiledare, och sedan hon avgick och Ohly tagit över har det mestadels gått åt andra hållet. Neråt alltså. Om det beror på att Schyman var en bra politiker, eller att Ohly är totala motsatsen kan ju diskuteras.

Äldrevården

Klicka här för att läsa en artikel om äldrevården, från Aftonbladet.se.
Det är ju inte klokt att det kan gå till såhär. Varför låter man samma människor jobba tillsammans alltid? Hur ska eventuella missar i arbetet då kunna anmälas, om personalen håller varandra om ryggen när det kommer till sådant här? Dessutom förstår jag verkligen inte varför de här människorna jobbar inom vården. Eller med människor överhuvudtaget för den delen. De måste vara oerhört missnöjda med både sig själva och sina jobb. Det värsta är att detta säkerligen inte är det enda stället som sådant här pågår, och cheferna borde definitivt se över systemet en gång för alla.


Malmö

Vad är det som händer med vårt samhälle? 19 skottlossningar, eventuellt (troligtvis?) från samma person, i Malmö under den senaste tiden. Malmö. Det blir så mycket verkligare när det är så nära känns det som. Berör på ett helt annat sätt. Oskyldiga människor har varit måltavlor för gärningsmannen och polisen verkar varken veta ut eller in. Mellan 100 och 200 tips har kommit in, och polisen menar att även om de tacksamt tar emot all hjälp de kan få, är det i viss mån är tidsödande att behöva kolla upp alla tips som kommer in, hur osannolika de än är. Under söndagen åkte polisen i Malmö ut på 22 falska tips. Samtidigt som polisen inte verkar få någon rätsida på vad som händer i Malmö, har det kommit uppgifter om att kriminella gängmedlemmar också letar efter den skyldige. Frågan är ju vilka som kommer att hitta gärningsmannen först. Vad tror ni?


Kärnkraft

När det kommer till kärnkraftsfrågan är jag lite kluven (hoho). Visst finns det en del nackdelar med det. Det mest uppenbara, en tjernobylrepris, känns väl mindre troligt men omöjligt är det ju inte. Det finns dock andra nackdelar som man kanske belyser mer, eftersom en sådan olycka känns ganska avlägsen. Att det skulle ge mer kunskap och information av kärnvapen och tillverkning av det tror jag ganska lite på. Vill man åt den typen av information så är jag övertygad om att man kan skaffa den ändå.

Att avfallet är radioaktivt i tiotusentals år är ju också faktiskt ganska problematiskt. Visst förvaras avfallet så säkert det bara går, men vi kan ju aldrig förutspå vad osm kommer att hända i framtiden. Kemisk upplösning eller mänskliga intrång i lagren är kanske inte så troligt, men man kan aldrig säga aldrig när det handlar om en såhär stor tidsperiod.

Den självklara fördelen med kärnkraften är ju att koldioxidutsläppet är väldigt litet. Vid själva kärnkraftsproduktionen släpps i stort sett ingen koldioxid ut, däremot en del när uranet bryts. Både uranet, och oljan som används vid brytningen, är ju dessutom ändliga resurser.

En del menar att forskningen av andra energikällor kommer att försämras om kärnkraftverken vi har idag fortsätter att användas och byggs om. Det tror jag inte riktigt på. Det finns så många motståndare till kärnkraften att det alltid kommer vara aktuellt att hitta nya alternativ. Jag tror på att använda kärnkraftverken vi har idag, men att samtidigt försöka hitta nya och bättre lösningar. Trots att kärnkraften kanske är ett miljösmart alternativ finns det en del nackdelar också, vissa totalt förödande.


Gruvarbetarna i Chile

Hoppas innerligt att ni hört talas om de 33 männen som suttit instängda i en gruva i Chile de senaste veckorna. Just nu är räddningsprocessen i full gång, och i skrivande stund är 16 av 33 män uppe. Själv tycker jag det ska bli intressant att se man nummer 21 komma upp. Han har nämligen bett både sin fru och älskarinna att medverka ikväll. Kul kille. Frun har sagt att hon ska bojkotta det hela, och enligt Aftonbladet tycker presidentfrun att hon gör helt rätt i det.

För övrigt är det här ju något av en historisk händelse. Och då menar jag inte otrohetsaffären, utan det faktum att gruvarbetarna varit fast i gruvan i hela 69 dagar. Så länge har ingen annan människa suttit fast och överlevt under jorden. Jag tycker att det är fantastiskt att de äntligen har lyckats få upp männen. Till en början tog det runt en timme per person, men nu är de nere på cirka 40 minuter. Räddningsprocessen kommer alltså troligtvis gå mycket snabbare än förväntat.


Malmö konstmuseum

Tre tavlor, stulna från Malmö konstmuseum, påträffades i en lägenhet i onsdags. Tavlornas värde översteg tio miljoner kronor och museet hade inte en aning om att de var försvunna förrän de hittades i lägenheten. Kanske borde se över säkerheten på Malmö konstmuseum. Och eventuellt se över om andra tavlor fattas... Pinsamt. Riktigt pinsamt.


Den nya regeringen

Vill ni veta hur den nya regeringen ser ut? Klaaart ni vill.
Här hittar ni den.
Inte några större förvåningar. Skulle väl vara finansmarknadsministerposten, som tillsätts av Peter Norman, som tidigare aldrig jobbat inom politiken. För övrigt var samtliga nya statsråd över 35 år gamla, och mer än hälften var över 45. Tål att reflekteras över. Erfarenhet är bra, men nog är väl lite nytt blod och fräscha idéer också det?

Ökad hotnivå för terrordåd

Det har nog inte undgått många att UD ändrat sina råd angående resor inom Europa. På sin hemsida uppmanar UD resenärer att vara på sin vakt ”på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar”. Det vill säga - nästan överallt. Jag tror att vi kan vara överens om att en semester som ser ut så inte är speciellt givande. 

Råden från UD kom strax efter att SÄPO höjt hotnivån för terrordåd från 2 till 3, på en skala 1-5. Inga förklaringar har getts och även om jag är övertygad om att UD går ut med de här råden för att göra människor trygga, ger det troligtvis motsatt effekt. Vi ska vara mer försiktiga, men vet inte varför. Terrorhotet har höjts, men vi får inte veta anledning. Jag tror att SÄPOs och UDs agerande snarare gjort människor mer oroliga och otrygga. Samtidigt måste man förstå att de inte kan gå ut med alla uppgifter om vad som försigår, det hade ju varit helgalet. Om världens underrättelsetjänster är något på spåren är det ju ganska idiotiskt att gå ut med det i media. Jag tror att vi fortfarande kan känna oss ganska trygga i vårt samhälle. Hade det varit något väldigt allvarligt får vi ju hoppas på att vi fått mer än bara de här rekommendationerna från UD.

Det finns dock en stor skillnad, i alla fall rent teoretiskt, på UDs råd och att avråda. UD avråder ingen att resa, utan uppmanar till mer försiktighet. Detta gör att människor som redan bokat och köpt resebiljetter, inte kan få tillbaka sina pengar. Om det är rätt eller fel att skrämma upp resenärerna och sedan inte låta dem avboka sina resor finns det säkerligen delade meningar om...

Detta har hänt:

Världens underrättelsetjänster, som delar information med varandra, har den senaste veckan skickat ut varningar med jämna mellnarum.
28/9 Eiffeltornet evakueras, vilket följs av terrorvarningar i Franrike, Tyskland och Storbritannien.
30/9 Terrorhotet är på allvar, vilket bekräftas av Europol.
1/10 SÄPO meddelar att man har höjt hotnivån för terrordåd.
3/10 Terrorvarning utfärdas till amerikanska resenärer på väg till Europa, från amerikanska UD.
4/10 Svenska UD ändrar sina reseråd och varnar för ökad risk för terrordåd i Europa. Även Japan varnar för terrordåd i Europa.

Information hämtad från Aftonbladet.

RSS 2.0