Här värnar vi om miljön!

Den norska kronprinsen, Haakon, öppnade miljökonferensen North European Energy Convention i Lilleström i tisdags. Samtidigt som Haakon stod och pratade om hur vi måste värna om miljön stod hans bil utanför byggnaden på tomgång i 90 minuter. Härligt.


MP + Alliansen = ?

DN.se kan man läsa att sex av tio alliansväljare menar att Alliansen och Miljöpartiet ska införa ett samarbete för att bilda en majoritetsregering. Av Miljöpartiets väljare tyckte 45 procent att det skulle vara bra, vilket jag personligen tycker låter som en väldigt hög siffra. (I Aftonbladets/SIFOs undersökning röstade 53 procent av MPs väljare mot att ingå i ett samarbete med Alliansen. Vilka siffror som egentligen stämmer är svårt att veta, men i båda undersökningarna menade en majoritet av Miljöpartiets väljare att ett samarbete inte var bra.)

Dessutom är det ju oerhört oklart vad som skulle göra att MP faktiskt skulle inleda ett samarbete med Alliansen, vad skulle de få för fördelar? Vilka av deras frågor skulle Alliansen kompromissa med? Frågor som skulle vara extremt svåra att komma överens om skulle kunna vara kärnkraften. MP vill att all kärnkraft ska vara avvecklad inom 15 år, medan Regeringen fått Riksdagen att upphäva förbudet mot kärnkraft. MP vill dessutom minska arbetstiden samt återinföra friåret. Alliansen å andra sidan anser att fler måste arbeta för att Sverige ska klara ekonomin.

Gustav Fridolin (MP) har svårt för att se att ett samarbete mellan MP och Alliansen skulle påbörjas: "Det går emot varenda valaffisch som fortfarande hänger ute på stan. Vi kan inte se våra väljare i ögonen om vi inte försöker göra verklighet av den politiken." Jag tror att han har rätt i det han säger. Det blir svårt att övertyga människor som röstat på MP som röd/grönt, om att plötsligt gå över till det blåa blocket. De ligger alldeles för långt ifrån varandra i många frågor.

Vad tror ni, blir det ett samarbete mellan MP och Alliansen?

Uppdatering
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7856675.ab
MP blir alltså inte erbjudna några ministerposter av Alliansen, och avböjer samarbete. De menar dock att de skulle kunna samarbeta i ett par frågor, som asylfrågor och medborgarrättsliga frågor för att hindra SDs vågmästarroll.

Blått, rött eller någonstans i mitten?

Äntligen har vi börjat komma ifrån "min politiska åsikt är min största hemlighet och jag delar inte med mig av den till någon"-generationen. Årets val visade verkligen hur många människor som bekände färg offentligt. Facebook var väldigt populärt att sprida sin politiska åsikt på, kanske för att det oftast är mycket lättare att kunna stå till svars för sin åsikt om man kan fundera ett tag innan man måste svara. Man måste inte ens stå till svars eller hamna i djupa diskussioner om man inte vill. Det är kanske svårare om man står öga mot öga med personen ifråga och ska försvara sin ståndpunkt.

Jag tycker att det är fantastiskt bra att vi lever i ett land där man inte måste skylta med sin politiska åsikt, men samtidigt kan jag tycka det är synd att det länge nästan har varit tabu på att diskutera sin ställning vid valet. Min egen generation är väldigt öppen när det kommer till det här ämnet och de senaste veckorna har det ständigt pågått diskussioner på skolan, över nätet, på fredagsfikan, ja till och med på tjejmiddagar. Jag hoppas och tror att vi går mot en ny generation, där den politiska åsikten får vara hemlig men inte nödvändigtvis är det. Där vi bekänner färg, fast vi inte måste. Där vi diskuterar, har olika åsikter och lär oss något nytt av varandra.

Välkomna!

Mitt namn är Hannah, jag är 18 år och går sista året på Söderportgymnasiet. Min blogg kommer att fungera som mitt projektarbete under det här sista året och fokus kommer att ligga på aktuella samhällsfrågor och nyheter. Varje vecka kommer jag att skriva ett lite större inlägg som kommer att likna någon form av krönika, och ett eller ett par mindre inlägg. Jag kommer att ta upp olika ämnen som jag tycker är intressanta, tragiska eller roliga. Bloggens namn hic et nunc betyder här och nu på latin, vilket är just vad den här bloggen kommer att handla om - ämnen som är aktuella här och nu.

Jag har ett par mål med den här bloggen, bland annat att skapa diskussioner. Jag vill gärna få feedback på det jag skriver och kommer att som mål att få minst en kommentar på varje "krönika" som jag skriver. Så om du är av annan åsikt än mig, eller om du håller med om det jag skriver, skicka iväg en kommentar om vad du tycker!

Ett annat mål med bloggen är att få så många läsare som möjligt. Jag kommer snart att sätta upp mer konkreta mål när jag ser hur många läsare jag lyckas få ihop på ett par veckor. Så småningom kommer jag att försöka komma på nya sätt att marknadsföra bloggen på, och se vad det får för effekt på läsarantalet.

Välkomna till min blogg!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0