MP + Alliansen = ?

DN.se kan man läsa att sex av tio alliansväljare menar att Alliansen och Miljöpartiet ska införa ett samarbete för att bilda en majoritetsregering. Av Miljöpartiets väljare tyckte 45 procent att det skulle vara bra, vilket jag personligen tycker låter som en väldigt hög siffra. (I Aftonbladets/SIFOs undersökning röstade 53 procent av MPs väljare mot att ingå i ett samarbete med Alliansen. Vilka siffror som egentligen stämmer är svårt att veta, men i båda undersökningarna menade en majoritet av Miljöpartiets väljare att ett samarbete inte var bra.)

Dessutom är det ju oerhört oklart vad som skulle göra att MP faktiskt skulle inleda ett samarbete med Alliansen, vad skulle de få för fördelar? Vilka av deras frågor skulle Alliansen kompromissa med? Frågor som skulle vara extremt svåra att komma överens om skulle kunna vara kärnkraften. MP vill att all kärnkraft ska vara avvecklad inom 15 år, medan Regeringen fått Riksdagen att upphäva förbudet mot kärnkraft. MP vill dessutom minska arbetstiden samt återinföra friåret. Alliansen å andra sidan anser att fler måste arbeta för att Sverige ska klara ekonomin.

Gustav Fridolin (MP) har svårt för att se att ett samarbete mellan MP och Alliansen skulle påbörjas: "Det går emot varenda valaffisch som fortfarande hänger ute på stan. Vi kan inte se våra väljare i ögonen om vi inte försöker göra verklighet av den politiken." Jag tror att han har rätt i det han säger. Det blir svårt att övertyga människor som röstat på MP som röd/grönt, om att plötsligt gå över till det blåa blocket. De ligger alldeles för långt ifrån varandra i många frågor.

Vad tror ni, blir det ett samarbete mellan MP och Alliansen?

Uppdatering
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7856675.ab
MP blir alltså inte erbjudna några ministerposter av Alliansen, och avböjer samarbete. De menar dock att de skulle kunna samarbeta i ett par frågor, som asylfrågor och medborgarrättsliga frågor för att hindra SDs vågmästarroll.

Kommentarer
Postat av: Sara

Tror precis som du att mp inte kommer att samarbeta med alliansen . Riktigt konstigt om det skulle bli så !

2010-09-27 @ 16:23:44
Postat av: Adam

Med tanke på att MP inte blir erbjudna några ministerposter trots att dem hade blivit näst största parti i regeringen och att alliansens nuvarande miljöpolitik är så långt i från miljöpartiets så tycker jag MP gör rätt i att fortsätta samarbetet med dem Rödgröna.

2010-09-27 @ 17:28:55
Postat av: Hannah

Adam, såg också att de hade haft mötet nu och att inga ministerposter kom på tal. Deras politik ligger alldeles för långt ifrån varandra, och håller med om att de bör fortsätta jobba med de rödgröna.

2010-09-27 @ 18:05:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0