Ökad hotnivå för terrordåd

Det har nog inte undgått många att UD ändrat sina råd angående resor inom Europa. På sin hemsida uppmanar UD resenärer att vara på sin vakt ”på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar”. Det vill säga - nästan överallt. Jag tror att vi kan vara överens om att en semester som ser ut så inte är speciellt givande. 

Råden från UD kom strax efter att SÄPO höjt hotnivån för terrordåd från 2 till 3, på en skala 1-5. Inga förklaringar har getts och även om jag är övertygad om att UD går ut med de här råden för att göra människor trygga, ger det troligtvis motsatt effekt. Vi ska vara mer försiktiga, men vet inte varför. Terrorhotet har höjts, men vi får inte veta anledning. Jag tror att SÄPOs och UDs agerande snarare gjort människor mer oroliga och otrygga. Samtidigt måste man förstå att de inte kan gå ut med alla uppgifter om vad som försigår, det hade ju varit helgalet. Om världens underrättelsetjänster är något på spåren är det ju ganska idiotiskt att gå ut med det i media. Jag tror att vi fortfarande kan känna oss ganska trygga i vårt samhälle. Hade det varit något väldigt allvarligt får vi ju hoppas på att vi fått mer än bara de här rekommendationerna från UD.

Det finns dock en stor skillnad, i alla fall rent teoretiskt, på UDs råd och att avråda. UD avråder ingen att resa, utan uppmanar till mer försiktighet. Detta gör att människor som redan bokat och köpt resebiljetter, inte kan få tillbaka sina pengar. Om det är rätt eller fel att skrämma upp resenärerna och sedan inte låta dem avboka sina resor finns det säkerligen delade meningar om...

Detta har hänt:

Världens underrättelsetjänster, som delar information med varandra, har den senaste veckan skickat ut varningar med jämna mellnarum.
28/9 Eiffeltornet evakueras, vilket följs av terrorvarningar i Franrike, Tyskland och Storbritannien.
30/9 Terrorhotet är på allvar, vilket bekräftas av Europol.
1/10 SÄPO meddelar att man har höjt hotnivån för terrordåd.
3/10 Terrorvarning utfärdas till amerikanska resenärer på väg till Europa, från amerikanska UD.
4/10 Svenska UD ändrar sina reseråd och varnar för ökad risk för terrordåd i Europa. Även Japan varnar för terrordåd i Europa.

Information hämtad från Aftonbladet.

Kommentarer
Postat av: Daniel

man undrar ju vad som är på gång...

2010-10-05 @ 15:17:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0