2010

Efter ett välbehövt jullov är bloggen nu tillbaka! Tänkte börja året med en liten, om än något försenad, årskrönika över vad som hänt under året som gått.

2010 började kallt, och slutade på precis samma vis. SJ stod i stort sett helt stilla mer än en gång under året, och bussförbindelserna var inte heller de bästa. Med tanke på att det här inte är de första vintrarna i Sveriges historia så kanske de borde fundera på mer hållbara lösningar när det kommer till vintertrafiken.

Två svenska militärer och deras tolk dödades i Afghanistan. Senare under året omkom ännu en svensk soldat, och debatten om afghanistan är större än någonsin. Regeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet enas om att de svenska stridande trupperna blir kvar som längst till 2014.

Nästan exakt 25 år efter mordet på Olof Palme togs nu preskriptionstiden för grova brott bort. Detta betyder att Olof Palme-utredningen fortfarande är öppen, om vi någonsin får svar på vilka som egentligen var inblandade återstår alltså att se.

Hela poliskåren skakades om rejält när en koppleri/prostitutionshärva uppdagades och det visade sig att en av de huvudmisstänkta var en av polisens främsta jämställdhetsförespråkare. Få gånger har väl uttrycket skenet bedrar varit så passande?

I våras stod i stort sett hela flygtrafiken i Europa stilla på grund av vulkanen Eyjafjallajökull på Island. Vulkanen gjorde nämligen att stora askmoln bildades, som flygplanen inte kunde flyga i. Tusentals turister fastnade på olika turistorter och istället för en kort och bekväm flygtur hem, väntade för många en lång och obekväm busstur hem genom stora delar av Europa. Om ens det.

Saab automobile räddades från konkurs och såldes till holländska Spyker cars.

En kraftig jordbävning i Santiago, Chile, gjorde att städer förflyttades flera meter och hundratals människor dog.

Jordbävningen i Haiti mätte 7,0 på Rictherskalan, och var en av de allvarligaste naturkatastroferna i modern tid. Tusentals människor begravdes under hus och byggnader, och ingenting fungerade. Vatten, mat och sjukvård kom inte fram till de behövande och cirka 200 000 människor dog under jordbävningen. Haiti är fortfarande i stort behov av hjälp med uppbyggning av ett nytt, fungerande samhälle där människorna kan bo i hus istället för tält, sova i sängar istället för på marken och äta flera gånger varje dag istället för en, eller kanske ingen alls. Långstiktiga förändringar istället för kortsiktiga lösningar är det som måste eftersträvas.

Obamaadministrationen fick igenom en av sina största frågor, amerikanska sjukreformen. Det huvudsakliga målet med reformen är att de som idag saknar sjukförsäkring helt ska få någon form av skyddsnät.

Det polska regeringsplanet kraschade och samtliga omkom. En stor del av statsledningen gick bort, bland annat landets president.

Irland, Portugal och framför allt Grekland drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Grekland försökte lösa det hela med höjd pensionsålder och lägre löner, vilket såklart ledde till stora demonstrationer och protester från folket. Andra EU-länder som ännu inte infört euron blev mer och mer skeptiska till valutan.

Kungafamiljen blev uppmärksammade i media av flera anledningar under året. Prinsessan Madeleine bröt förlovningen med Jonas Bergström efter otrohetsskandaler. Några månader senare uppdagades kungens påstådda kvinnoaffärer i en bok. Pressarna gick varma, medan kungen ville vända blad och se framåt. Mellan dessa två missöden hade vi bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Medier från hela världen bevakade det hela, och över 2000 journalister fanns på plats. En halv miljon människor fanns runt slottet för att titta på brudparet, medan 3 miljoner svenskar såg det på TV. Oavsett om man är för eller emot monarkin så tror jag att vi kan vara överens om att det var ett väldigt vackert bröllop, som ju uppenbarligen engagerade en stor del av det svenska folket. För att citera herr Westling: "Störst av allt är kärleken".

Om riksdagsvalet i vanliga fall får mycket uppmärksamhet är det ingenting i jämförelse med under 2010. Resultatet av valet blev att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta riksdagsval sedan 1914 och Sverigedemokraterna kom slutligen in i riksdagen. Alliansen har inte egen majoritet i riksdagen, vilket ju kan betyda att det så småningom kan bli ett nytt val. Efter valet gick de rödgröna skilda vägar och Mona Sahlin berättade att hon ska avgå, vilket gjorde att Socialdemokraterna måste påbörja letandet efter en ny partiledare. Ett letande som just nu är i full gång!

2010 kantades av många naturkatastrofer, bland annat den värsta miljökatastrofen i Ungerns historia då en damm med giftslam brast och rann ut i flodsystemet där den nådde Donau. Ryssland drabbades av stora skogsbränder och röken kunde till och med anas i Sverige. Ett monsunregn i Pakistan skapade kaos och miljontals människor drabbades av de värsta översvämningar i landets historia. BPs läckande oljekälla gav upphov till en katastrof, för både djur och natur. Ständigt misslyckade försök att täta läckan gjorde att många djur drabbades mycket och länge.

Webbsiten Wikileaks publicerade hemliga dokument om bland annat USAs krig i Afhganistan och Irak. Julian Assange, som ligger bakom Wikileaks, anmäldes snart för våldtäkt och häktades i sin frånvaro. Åklagarbeslutet drogs tillbaka, men togs snart upp igen. Assange nekade till brott och greps i London. Assanges advokat gjorde ett uttalande om att Assange skulle vara oskyldig till brottet, och att åtalet är politiskt motiverat. Oavsett om Assange är skyldig eller ej så har han gjort klart för världens regeringar och säkerhetsorganisationer att de behöver förbättra säkerheten markant om de inte vill få sina hemliga dokument publicerade på internet.

Frankrike utvisade tusentals romer, vilket gjorde att EU-kommissionen beslutade att inleda en process mot landet. Frankrike fick kraftig kritik från många länder och debatten om romer fick nytt liv i bland annat Sverige, där det diskuterades hur romerna egentligen behandlas.

Röda korsets kommunikationsdirektör ställdes inför rätta och dömdes till fem års fängelse för grovt bedrägeri och förskingring av insamlade medel. Detta gjorde att många blev skeptiska (med all rätt!) till att skänka pengar till både Röda Korset och andra liknande organisationer. Det här ska handla om att hjälpa människor som har det svårare än vi någonsin kan föreställa oss, och så sitter det människor och tjänar stora pengar på det hela. Känns lite äckligt faktiskt.

Året avslutades på ett väldigt tråkigt sätt. För första gången slog en självmordsbombare till i Sverige. Fredrik Reinfeldt kommenterar händelsen på följande vis: "Med en veckas perspektiv så ska vi vara klara över vad som händer när en självmordbombare kliver in i det svenska folkhemmet. Det han utmanar är allt det som jag ville bekskriva Sverige med: öppenheten, friheten, mångfalden."

Media talade om en folkhemschock och en dröm som försvann. Men kanske gick drömmen i bitar för länge sen? Vi kan inte längre leva i en bubbla som säger "det där händer alla andra, men inte oss". Det här blev ett hårt uppvaknande för Sverige, men vi måste förstå att även vi är en del av världen. Det där som händer alla andra kan hända oss också, vilket var just vad det gjorde.


Kommentarer
Postat av: morfar

Har läst alla dina inlägg,fantastikt inspirerande läsning fortsätt så och Du har ett säkert fans.

2011-01-10 @ 18:50:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0