Kan tv-serier höja yrkens status och popularitet?
För tillfället, och sedan några år tillbaka, är tv-tablåerna fyllda av olika typer av läkarserier. Grey's Anatomy, Cityakuten, House och Scrubs är bara några exempel. Läkare är, och har länge varit, ett av de mest prestigefyllda jobben både i Sverige och runtom i världen. Och att många fortfarande vill utbilda sig till det är ett faktum, som bevisas av de många ansökningarna till universiten år efter år.
Så, är det tv-serierna som påverkar yrkesstatusen eller är det tvärtom? Påverkar de populära jobben vad som finns med i serierna? Både läkare och advokat har länge varit väldigt populära jobb och har stått högt i rankning. En jämförelse skulle kunna vara med läraryrket, där statusen sjunkit kraftigt bara de senaste 50 åren. Jag tror att det faktum att de här båda jobben länge varit statusfyllda samt att tv-serierna faktiskt till stor del förskönar arbetena gör att de kan hålla sig kvar i toppen. Att de som gör serierna drar nytta av att göra en handling som kretsar runt ett såhär populärt yrke är väldigt smart, men om serierna verkligen påverkar yrkets status på det stora hela har jag svårt att tro. Visst förskönas arbetena och det kan nog vara så att media hjälper till att få fler att söka till just de yrkena genom att serierna visas. Dock tror jag att läkarstatusen i sig förmodligen hade varit lika hög även om inte Derek Shepherd och Mark Sloan sprang runt i sina vita rockar.
På väg mot ett ofriare Internet?
Friheten på Internet har länge varit väldigt stor i många länder. Vill man veta något skriver man in det i en sökmotor och plötsligt har man tusentals siter, artiklar och andra informationskällor framför ögonen. Vill man skriva något så har det varit fritt att sprida sina åsikter och tankar, antingen anonymt eller inte. Här i sverige har det under de senaste åren stiftats en del lagar som ska kontrollera nättrafiken på ett lättare sätt än förut: Ipred (Ett EU-direktiv ledde till den här lagen, om brott mot upphovsrätten. Innebär att upphovsrättsinnehavare kan få tillgång till personuppgifter om fildelare, efter domstolsbeslut), Datalagringsdirektiven (Omfattar internet- och teleoperatörer. All information om vem som ringt, smsat eller mailat vem, samt var t.ex. mobiltelefonen fanns vid tidpunkten för samtalet, måste lagras.) och FRA-lagen (Omfattar ett par ändringar av lagar plus den nya lagen som innebär att FRA, Försvarets radioanstalt, får genomföra singelspaning i kabelburen trafik (både internet- och teletrafik) som passerar landets gränser.
Alla de här lagarna kontrollerar mer eller mindre en del av internettrafiken. Eftersom de kontrollerar olika delar av trafiken så blir det heller inget direkt grepp om helheten. En sådan lag, som kontrollerar på ett mer heltäckande sätt, kan kanske bli aktuell i framtiden och kommer säkert diskuteras en hel del nu när Wikileaks är som mest debattväckande. Wikileaks är en webbsite som sedan 2006 publicerat material som varit censurerat, hemlighetsstämplat eller på annat sätt skyddat. Det har bland annat släppts dokument om USAs krigsföring i Afghanistan, USA och Irak samt amerikansk korrespondens från 274 ambassader, konsulat och diplomatiska uppdrag.
Att detta skulle påskynda processen för ett ofriare Internet i många av världens länder tycker jag låter ganska troligt. Kanske de regeringar som blivit angripna på ett eller annat sätt då skyddat material publicerats, men också de regeringar som ännu inte blivit angripna - och inte heller vill bli det. Vad ett ofriare Internet skulle kunna innebära för både samhället och den enskilde individen är svårt att svara på då vi fortfarande inte vet vad som kommer att hända eller hur friheten kommer att påverkas.
(Information hämtad här)